Hayatın Kontrolü Elimizde mi?

Musa VATANSEVER

“Çok fazla düşünme, plan yapma, kendine sınır koyma.” Bu sözlerin cazibesine kapılmak kolay. Beklenmedik anda gelen güzelliklerin büyüsüne inanmak isteriz. Ama ya işin diğer yüzü? Plansızlık, kontrolsüzlük ve rastgelelik… Hayatı böyle mi şekillendirmeliyiz?
İtiraf edelim, plansızlık romantik bir fikirdir. Hatta özgür hissettirir. Fakat bu özgürlüğün yanında riskler de vardır. Düşünmeden atılan adımlar bazen yalnızca hayal kırıklığıyla değil, ciddi kayıplarla da sonuçlanabilir. Bir iş kurmayı hayal ettiğinizi düşünün. Plansız bir şekilde hareket etmek, finansal bir çıkmazın kapısını aralayabilir. Ya da hayalini kurduğunuz bir yolculuğa hazırlıksız çıkmak, keyifli bir deneyim yerine zorluklarla dolu bir macera yaşatabilir. Hayatın güzellikleri plansızlıktan değil, bilinçli bir esneklikten doğar.
Peki ya sınırlar? Kendimize koyduğumuz sınırlar, aslında hayallerimizin zırhı değil midir? Herkes kendi kapasitesini, dayanıklılığını ve isteklerini bilir. Sınırlar, kontrolümüzü kaybetmeden ilerlememize yardımcı olur. Onları tamamen kaldırmak, bizi sadece kaosa sürüklemekle kalmaz, aynı zamanda değerlerimizi de aşındırabilir. Çünkü her özgürlük, bir sorumluluğu da beraberinde taşır.
Beklenmedik anların büyüsü bir yana, beklenen anların da keyfini çıkarmak gerekmez mi? Belki uzun zamandır emek verdiğiniz bir proje, sıkı bir planlama sürecinin sonunda başarıya ulaştı. Ya da sabırla işlediğiniz bir hedef, tam da planladığınız gibi sonuçlandı. O tatmin hissi, rastgele bir mutluluktan çok daha derin değil midir?
Hayatı tamamen kontrol edemeyiz, bu bir gerçek. Ama onu tamamen rastgeleliğe de bırakamayız. Dengeyi bulmak önemli: Ne her şeyi mükemmel bir plana oturtmaya çalışmalıyız, ne de kontrolsüz bir şekilde akışına bırakmalıyız. Belki de en doğru yol, planlarımızı hayata geçirirken hayatın sürprizlerine de açık olmaktır.
Beklenmedik anları sevin. Ama o anlara ulaşabilmek için kendinize sağlam bir zemin hazırlayın. Çünkü bazen en güzel şeyler, beklenenden çok, bilinçli bir hazırlığın sonucunda ortaya çıkar.